windsurfpoint.si vetrnica250
WINDSURFPOINT.si
Koper - Slovenija
+386 70 722 710

Ogledov:
552814

Na strani je 80 gostov in ni članov .

Windsurfpoint sola 03Dobrodošli na straneh Šole jadranja na deski WINDSURFPOINT.si.

Bi se radi naučili jadrati na deski? V poletnem času organiziramo začetne in nadaljevalne tečaje, skozi teden in ob vikendih. Pri nas lahko tudi najamete opremo.

Naš namen je približati jadranje na deski - windsurf vsem, ki jih veselijo vodne športne aktivnosti, pa tudi tistim, ki niso morda nikoli pomislili, da bi lahko jadrali na deski. Posebnih omejitev glede starosti ni, potrebno je le znati plavati, za ostalo poskrbimo mi. Kontaktirajte nas, odgovorili bomo na vaša vprašanja in uskladili termin. Vabimo vse, ki vas jadranje na deski zanima, da nas obiščete v Surf klubu Žusterna in se nam pridružite na vodi. Če želite, da vas obveščamo o novostih, dogodkih in zanimivostih, povezanih s šolo, se registrirajte preko spodnjega prijavnega obrazca. Poglejte v galerijo slik, kjer lahko vidite, kako zgleda pri nas, stanje na vodi pa lahko preverite prek klubske spletne kamere.

Patrik_tPo prvem pozitivnem testu srednje slalomske deske Patrik 110, prihaja na test še lightwind stroj – Patrik 135. Ker pa je še na poti, najprej poglejmo kdo je Patrik Diethelm: intervju

 

INTERVJU PATRIK DIETHELM (bivši shaper pri F2)

Intervju je napravil Waveman 23. maja 2011

 

IME: Patrik Diethelm

STAROST: 1972

VIŠINA: 183

TEŽA:93

STANJE: Samski

OTROCI: Ne

SPONZORJI: PATRIK, NETSURFINGSPORT, SUNDEK

KJE TRENUTNO ŽIVIŠ? Od oktobra do marca v Avstraliji (testiranja) in na Tajski (proizvodnja), od aprila do septembra povsod po svetu, kjer so tekme.

PRILJUBLJENA HRANA? Pivo, italijanska, tajska.

REGULAR ALI GOOFY? Regular.

OBRAT V VETER? Desni in levi.

SIDE ON ALI SIDE OFF? Oboje.

VIŠINA VALA, DO GLAVE, DO LOGOTIPA ALI DO VRHA JAMBORA? Vse.

JAWS ALI BACKYARDS? »Main break« Margaret River (Avstralija)

OAHU ALI MAUI? Avstralija.

GURTNE, VISOKE ALI NIZKE? Visoke.

SI KDAJ VIDEL KOGA, KI NE TEKMUJE IN SE TI JE ZDELO, DA JE MORDA BOLJŠI OD JASONA ALI ROBBYA? Dosti jih je, ki so na domačem spotu boljši, Jason in Robby pa razturata na vsakem.

POVEJ KAJ  IMAŠ NAJRAJE, MISLIM NA VAL, DESKO, JADRO IN POGOJE? Trailer Wave z 5.4 na Margaret River ali Gnaralooju (Avstralija)

NAJLJUBŠA TRIK? Go deep!

NAJBOLJŠI SPOT KJER SI KADARKOLI JADRAL? Margaret River, Gnaraloo, Esperance, vse v Avstraliji.


KAJ MENIŠ O SURFU, WINDSURFU IN KITESURFU? Uživaj življenje in živi sanje.

KAKŠNO PRIHODNOST ŽELIŠ WINDSURFU? Naj ostane kot je.

KAKO IZGLEDA DAN TVOJEGA ŽIVLJENJA?

07:30 vstanem in preverim maile.

09:00 malo zajtrkujem.

10:00 začnem delat, šejpam, predelujem, preizkušam, karkoli je pač treba narediti.

14:00 naredim pavzo.

14:30 nadaljujem z delom.

17:00 preverim kakšni so pogoji in grem surfat.

19:00 ruknem prvo pivo po surfanju.

20:00 začnem kuhat in povečerjam.

22:00 pregledam maile

0:00 malo pogledam TV in se relaksiram.

01:30 grem spat

bruch4

KAKŠNA BODO JADRA IN WAVE DESKE V NASLEDNJIH 5 LETIH? Če bi to vedel, bi bil vodilni na trgu, mislim pa, da precej enake kot zdaj. Waveboard obstaja že zelo dolgo, napredek pa je majhen.

KAJ POTREBUJE PRO, DA DOBI SPONZORSTVO PRI TEBI? Še vedno smo majhni, kjer lahko pomagamo z ugodno ceno, brezplačna oprema in denar pa zaenkrat še ne prideta v poštev.

ČE SI NEKJE NA CELINI IN IZVEŠ, DA JE NA HAVAJIH BIG DAY, GREŠ SURFAT?

Ne, delo mi ne dopušča, da ga pustim kadarkoli. Hočem in moram vozit vse vrste desk, tako freeride, kot slalom, formulo, wave, itd, itd…., zato naredim kar moram na tak dan.

SI NAVAJEN, DA GREŠ SURFAT VSAK DAN, ČE LAHKO? Poskušam it ven kolikor se le da, večinoma bolj proti večeru za uro do dve.

SURFAŠ RAJE SAM ALI S PRIJATELJI? Seveda s prijatelji.

TE PRIVLAČIJO BIG POGOJI? Seveda, rad imam velike valove, komaj čakam, da pridem do njih.

 

KDO JE PO TVOJEM MNENJU TRENUTNO NAJBOLJŠI? Na splošno ni najboljši nihče, vse discipline so močno specializirane, tudi v posamezni disciplini imajo vsi boljši nekaj, kar jim posebej leži. Npr. pri rajdanju mi je najbolj všeč Dani Bruch, ki ima zelo lep stil, v skokih pa trenutno najbolj raztura Philip Köster.

V freestylu, je dosti mladih, ki znajo vse trike. Tekma, ko je treba iz sebe izvleči vse najboljše v par minutah pa je drugo. Res mojstri so Gollito, Kiri, Tonky in Tati.

V slalomu večino dirk prevladujeta Antoine in Björn, v formuli jih največ dobi Paulo dos Reis, tako, da je dosti najboljših.

SE TI ZDI PRAV, DA JE SVETOVNI PRVAK V WAVU DOLOČEN PO SAMO 4 TEKMAH, VEČINOMA V SIDE-ON POGOJIH, KOT NPR. SYLT IN DANSKA? Gotovo bi bilo bolje izpeljat več tekem, toda zmagovalec je zmagovalec, ne glede kako.

KAJ POTREBUJE WINSURFING, DA POSTANE VELIK KOT TAKRAT, KO SO VOZILI ŠE ANDERS, PATRICE, BJÖRN, MISLIM SUPER VELIKO SVETOVNO PRVENSTVO Z OGROMNIM NAGRADNIM SKLADOM? Stari dnevi so bili dobro plačani, toda še vedno se da živeti od windsurfinga, samo takrat je bilo vse odvisno od opreme in treninga, danes pa je potrebna še dodatna kreativnost, da od športa lahko živiš.

KAJ MENIŠ O TOP 3 RAJDERJIH, LAHKO VICTOR FERNANDEZ, RICARDO CAMPELLO IN PHILIP KÖSTER ŠE NAPREDUJEJO? Meje gotovo še niso dosežene. Mislim, da je mogoče kopirati freestyle trike in jih izpeljati čez jambor visoko v zraku.

JE MOGOČ TRIPPLE FORWARD? Tripple forward je star trik, Robert Treiitehau je začel z njim. Nihče pa še ni res popolno pristal, je pa to le še vprašanje časa.

POGOVORIVA SE ŠE O TVOJIH DESKAH, KDAJ IN ZAKAJ SI USTVARIL PATRIKDIETHELM BOARDS? Začeli smo pred letom in pol, po težkem obdobju z F2. Enostavno nismo mogli soglašati s filozofijo novega lastnika. Zato so se naše poti razšle in začeli smo z lastno znamko. Naša ideja je bila ponuditi res dober izdelek na trgu z najboljšo podporo strankam.

SE IMAŠ ZA ZELO DOBREGA SHAPERJA? Dobrih shaperjev je dosti, toda le malo jih ima nove ideje, ki jih ne kopirajo od drugih. Grem svojo pot in ne gledam kaj počno pri drugih znamkah. Zato sem razvil nove ideje in designe v več različnih smereh.

Najnovejša ideja je Trailer Wave, ki je spredaj twinzer fin z majhnim trailer finom zadaj na krmi, ki doda kontrolo oprijema. Po mojem mnenju je to absolutno prihodnost waveboardov, saj lahko smernike nameščaš za vse mogoče pogoje. Za srednje velik val in radikalno rajdanje, twinzer ali trailer postavitev, v res velikem valu, trailer, single ali thruster postavitev, za onshore ali gladko vodo single fin itd., skratka vse kar ima smisel.

KDAJ SI ZAČEL KOT SHAPER? Precej pozno, okrog leta 1997 pri 25 letih.

KAKO JE BILO Z SHAPI za F2, ZAKAJ SI ZAČEL RAZVIJATI SERIJSKE DESKE? Pred časom si lahko  na slalom in race tekmah vozil custom deske in naredil sem si svoje. Leta 2000 se mi je posrečila res dobra deska s katero sem zmagal na večini dirk v Italiji in Švici. Za mojo desko je pokazal zanimanje F2, ponudili so mi pogodbo za testerja/razvijalca za F2 in Arrows Sails. Hkrati sem še vedno delal custom deske in razvil nekaj novih zadev, ki sem jih uporabil pri freestyle in new school wave modelih. Ko je Peter Thommen zapustil F2 in začel s svojo znamko, sem postal njegov naslednik za celih 8 let.

PO MOJEM MNENJU SERIJSKE WAVE DESKE NISO ENAKE CUSTOMOM, ŠE VEDNO JIM MANJKA ZMOGLJIVOSTI. JE TO RES? Ne, se ne strinjam, razlika je le v tem, da pri customu shape lahko popolnoma prilagodim posamezniku, toda pri novem trailer wave stranke zanima samo še različen volumen, shape pa ostaja enak.

VERJAMEŠ V MODNE TRENDE, ENKRAT SIBGLE, DRUGIČ QUAD ALI TWINZER….? Kot sem že prej rekel, trdno sem prepričan, da je trailer wave najboljša razporeditev smernikov, oziroma finboxov, saj desko lahko strimaš za res vse vrste pogojev.

OD KJE TI TOLIKO DOBRIH IDEJ, KOT MED DRUGIMI TUDI NOVA 3 FIN KONFIGURACIJA? Ocenim pozitivne in negativne lastnosti posameznega shapea in poskušam najti rešitev, kako zmanjšati slabše. O novih shapih dobesedno sanjam, pogosto se zgodi, da se zbudim in stečem v delavnico, da preizkusim zbrusit novo idejo.

OSEBNO IMAM RAD QUADE. KAKO IN ZAKAJ NOVA 3 FIN KONFIGURACIJA? Trailer wave se da opisat na več načinov, toda sam ga moraš preizkusit in obljubljam ti, da se ne boš več vračal na druge sisteme.

KAKŠNE SO RAZLIKE PRI JADRANJU S QUADOM, TVOJIM TRIFINOM IN TWINOM ALI SINGLOM? Po mojem obstajajo za wave deske samo tri različne vrste pogojev. Side-side offshore z velikim valom, side-side offshore z manjšim valom, onshore val ( ni pomembno večji ali manjši) in gladka voda z močnim vetrom.

Single fin je najboljši za gladko vodo in onshore pogoje, ker lahko hitro zglisiraš, pospešuješ in nabiješ dobro višino. Dober je tudi v velikem valu, saj ima dosti oprijema, tako, da lahko odpelješ res lepo carvane dolge bottom turne.

Twinzer fin je najboljši do višine vala, ki ne presega jamborja, zelo radikalen je in še vedno hitro zglisira, tudi pospešek je dober, kot tudi višina. S tem so pokriti že vsi možni pogoji in to ob samo dveh konfiguracijah smernikov. Seveda se takoj postavi vprašanje za katere pogoje je potem mišljen quad?

Smerniki postavljeni v vrsto eden za drugim obrnejo slabše, kot postavljeni eden ob drugega. Prav tako so 4 smerniki počasnejši, saj imajo več upora. Da bi quad dobro obračal mora deska imeti veliko rockerja. Kombinacija 4 smernikov in dosti rockerja je zelo počasna ne zglisira kmalu, niti ne pospešuje dobro. Posebej, čeprav sem že omenil pa mu manjka hitrosti. S quadom je težko ujeti val, za skaknje ni posebno dober, prepočasen za velik val, kot tudi za onshore pogoje, z njim se težko prebiješ skozi shore break.

Kje se quad potem lahko izkaže? Ko ocenim quade imajo ti bistveno več slabosti kot dobrih lastnosti, zato sem poskušal najti boljšo rešitev s kombiniranjem twinzerja in singla v eni deski.

Rezultat je trailer wave.

ZAKAJ SO SMERNIKI TAKO VELIKI? Preveč možnosti in preveč mnenj skvari lahkotnost uporabe in številni surferji zapravljajo čas na obali v iskanju odgovorov.

SO TVOJE DESKE SERIJSKE ALI CUSTOM? Ponujam oboje.

KLAJ ZAHTEVAŠ OD WAVE DESKE? Vse mora znati in več ko jo vozim, bolj se zlijeva v eno in bolj lahko dosežem svoje meje.

KAKŠNA JE ZATE POPOLNA WAVE DESKA? Mora hitro zglisirati, da ujameš veliko valov, dobro pospeševati in razviti visoko končno hitrost, da si lahko privoščiš odbite skoke in hkrati veliko obratov na istem valu. Okretna, da lahko dobro tempiraš rajdanje in uporabna v vseh vrstah pogojev, tako, da lahko z isto odpeljem onshore, side shore, velik ali manjši val.

SE IMAŠ ZA DOBREGA TESTERJA? Dober tester je najpomembnejši vir dobrih informacij, da lahko napreduješ in izboljšuješ oblikovanje.

KAKŠNE SO ZAHTEVE PRO-WINDSURFERJA PRI CUSTOM ALI SERIJSKI WAVE DESKI?

Custom ni nujno  drugačna ali boljša je pa prilagojena posamezniku.

Morda je največja razlika v teži, toda lahka deska se bo zlomila, prej ali slej.

Pro riderji imajo seveda radi lahke, ko se zlomi ga to ne gane, saj bo dobil novo.

NAS BOŠ PRESENETIL ŠE S ČIM NOVIM? Ja, gotovo, toda predvsem moram spromovirati posrečene ideje kot je trailer wave, ki je po mojem mnenju najboljša za večino surferjev, seveda bo pa potreben čas, da bo vsak spoznal prednosti, ki jih prinaša.

KAKŠNEGA SE VIDIŠ PRI 60 LETIH? Upam, da bom še fit, da bom še lahko surfal in zbrusil  številne dobre ideje.

KAKŠNO ŽELJO IMAŠ ZA TO LETO? Želja nimam, te so za sanjače, raje si postavljam cilje in jih poizkušam doseči, kar me osrečuje.

Cilji za letos so dokončati, kar sem začel, to pomeni dokončati linijo naših izdelkov (freeride, freerace), dokončati distribucijo in končno dokončati našo hišo…!!!

 

ŠE ZADNJE. OPIŠI SVOJ POPOLN DAN.

Vstanem okrog 5 zjutraj, da bom na big day prvi na vodi, s sabo vlečem vse od čolna jeta, SUPa, windsurfov, surfa itd…, s par prijatelji potem že zjutraj odpeljem kakšne 4 ure ripanja po valovih. Potem si privoščim super velik zajtrk okrog 10 ure. Zaspim za 2 uri, da pridem k sebi. Potem grem delat, preizkušat ali poshapat kakšno novo idejo, to traja od 13 do 17 ure.

Nato uživam še v poznem surfanju ali pedlanju do približno 19.30, s prijatelji potem zvrnemo po nekaj pirčkov na plaži, klepetamo o življenskih modrostih in odličnem dnevu.

Grem domov, se stuširam, podkurim žar, s prijatelji zmažem dobro večerjo, pogledamo kakšen DVD, dokler vsi ne zaspijo……-in najboljše tako je moje življenje v realJ!!!

Hvala, odlično delo si opravil.

Patrik